Persberichten

woensdag 20 september 2017

Slechte cijfers voor Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt

In de tweede week van september heeft AgriDirect een online enquête gehouden onder meer dan 1.000 Duitse boeren.

Het eerste artikel uit dit onderzoek ging over hun kiesplannen voor de Bondsdagverkiezingen van afgelopen zondag. Daarnaast werd er aan de boeren gevraagd hoe hun vertrouwen is in het Duitse landbouwbeleid en de zittende minister van Landbouw Christian Schmidt. Door middel van het geven van een rapportcijfer konden boeren hier hun mening over geven. In Duitsland wordt een waardering van 1 tot en met 6 gegeven, waarbij 1 staat voor de beste prestatie, en 6 voor de slechtste.

Algemene cijfer: 3,8
De algemene score is een 3,8 (voldoende) en de onderstaande grafiek laat zien dat boeren uit het zuiden en oosten de meeste slechte de scores geven. De varkenshouderijbedrijven geven iets betere cijfers voor het Duitse landbouwbeleid.

Vier van de tien boeren uit Oost- en Zuid-Duitsland geven het Duitse landbouwbeleid een onvoldoende of zelfs een dikke onvoldoende. Alleen in de varkenshouderij heeft men een positievere kijk op het  landbouwbeleid. 17% van de varkenshouders gaf een 1 of een 2.

Hoe heeft het vertrouwen in de politiek zich ontwikkeld?
Aan de boeren is gevraagd hoe het vertrouwen zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Meer dan de helft van de boeren heeft het minder vertrouwen in de landbouwpolitiek. Dat zien we met name in het oosten en zuiden van Duitsland, waar ongeveer 60 procent van de bedrijven dit aangeeft. Ook hier tonen de varkenshouders en de boeren uit het westen weer meer positieve resultaten.

De Duitse boeren geven de minister van Landbouw net een voldoende.
De minister krijgt de laagste cijfers van de rundveehouders en boeren uit het oosten, met een  4,1 als cijfer. De varkenshouders zijn wederom het meest positief met een 3.6.

Grafiek 3 laat zien dat één op de drie agrariërs Christian Schmidt met het Duitse cijfer 5 of 6 beoordeelt. Ook hier zijn de boeren uit het oosten bijzonder kritisch. Er zijn nauwelijks boeren die zeer tevreden zijn over de minister. De varkenshouders zijn echter weer positiever.

Hoe kunnen beleidsmakers de beoordeling van boeren verbeteren?

Om deze vraag te beantwoorden is aan de boeren gevraagd wat ze verwachten van de politiek?

Agrariërs uit verschillende sectoren hebben hierover een eenduidige mening. Het is duidelijk dat de ze niet vragen om financiële steun in de vorm van meer subsidies (Grafiek 4). De grootste wens is juridische zekerheid. Boeren willen zekerheid zodat er besluiten kunnen worden genomen voor de toekomst. Ze verwachten meer morele steun van de politici en de minister van Landbouw  in dit opzicht.

Onze opdrachtgevers

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.