Persberichten

woensdag 06 juni 2018

Uitbreidingsplannen bloembollentelers bijna een kwart gedaald

Het percentage bloembollentelers dat wil uitbreiden is gedaald met 5,3%. In 2016 was nog bijna 20% bereid om uit te breiden, eind 2017 is dit 14,5%. Het aantal stoppers blijft ongeveer gelijk met 8,1%.

Dat blijkt uit de jaarlijkse BloembollenScanner van AgriDirect die eind 2017 heeft plaatsgevonden. Gedurende deze periode werden tijdens een telefonische inventarisatie ca. 850 Nederlandse bloembollentelers benaderd om vragen te stellen over onder andere hun bedrijfsactiviteiten, investeringsplannen en toekomstintenties.

Trend doorbroken
In de periode 2012 t/m 2015 zagen we een stijgende trend bij het percentage uitbreiders. Vanaf 2016 lijkt deze trend zich te keren. Voor de tweede keer op rij daalt het aantal uitbreiders namelijk.
Het percentage uitbreiders is met 25% het hoogste bij hyacintentelers. De lelietelers zijn met 13,8% het minst bereid om hun bedrijf uit te breiden.

Stoppers blijven stabiel
Het percentage stoppers is met 8,1% nagenoeg hetzelfde gebleven ten opzichte van 2016. Het aantal  bedrijven dat wil stoppen of langzaam wil afbouwen is het hoogst bij de narcissentelers (9,1%). De minste bloembollentelers met beëindigingsplannen bevinden zich onder de krokustelers (2,4%).

Daling percentage opvolgers
Op 33,2% van de Nederlandse bloembollenbedrijven rekent men op een opvolger. Daarmee ligt het percentage lager dan in 2016 (36,6%). Op 19,5% van de bedrijven staat een opvolger klaar om het stokje over te nemen, op 13,7% van de bedrijven is de opvolger reeds in de maatschap opgenomen. De meeste opvolgers zien we terug op de leliekwekerijen (57,5%).

Reactie van René le Clercq, voorzitter van ketenorganisatie KAVB:
“We zien dat de markt voor droogverkoop stabiel is en dat er in snijtulpen afgelopen jaren flink is uitgebreid. In snijtulpen verwachten we komende jaren nog meer uitbreiding, wat ook gestaafd wordt door het recent verschenen rapport van de Rabobank. Voor de lelietelers was het afgelopen jaar echter een stuk ingewikkelder. Lelie is een gewas dat hoge pieken maar ook diepe dalen kent. Ondanks enkele tegenslagen in de teelt was er afgelopen jaar toch nog sprake van een ruim aanbod. Dat had een negatief effect op de prijsvorming. Dit werd verergerd door de problemen met de export van leliebollen naar China. De handel heeft een flinke klap gekregen, wat in de hele keten wordt gevoeld. China is en blijft een belangrijke markt voor onze sector, maar de lelieteelt maakt nu een pas op de plaats. Dat blijkt ook uit de resultaten van dit onderzoek.”

Onze opdrachtgevers

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.