Automatisering in de melkveehouderij: trends & ontwikkelingen

Wat zijn de meestgebruikte melksystemen? En hoeveel melkveehouders willen investeren in melkrobots of voerrobots? In dit artikel zetten we een aantal cijfers op een rijtje.

AgriDirect voert momenteel de jaarlijkse telefonische actualisatie uit (agrarisch marktonderzoek). Ruim 2500 Nederlandse melkveehouders hebben al vragen beantwoord over automatisering in stallen.

Huidig gebruik melksystemen
Op de vraag welk melksysteem men momenteel gebruikt, staat de melkrobot met 28% op de tweede plaats achter de visgraat-melkstal met ruim 34%.

Top meestgebruikte melksystemen:

  1. Visgraat melkstal (34,2%)
  2. Melkrobot (27,6%)
  3. Side-by-side melkstal (17,5%)
  4. Carrousel melkstal (5,7%)
  5. Swing-over melkstal (2,5%)


Investeringsplannen melksystemen

In totaal geeft 8,6% aan het melksysteem binnen nu en afzienbare termijn te vernieuwen óf te renoveren. Van degene die wil investeren geeft ruim 64% aan een melkrobot aan te willen schaffen. Bijna 11% wil investeren in een side-by-side stal en 7% in een visgraatstal. 10% geeft aan dit nog niet te weten.

Ruim een kwart van de investeringsbereide wil dit op betrekkelijk korte termijn realiseren, in de tweede helft van 2022 of de eerste helft van 2023.

Automatische voertechniek
Naast het gebruik van melksystemen is er in hetzelfde agrarisch marktonderzoek gevraagd naar het gebruik van andere automatiseringsobjecten. 6% maakt momenteel gebruik van zelfrijdende voermengwagens en 3% van voeraanschuifrobots.

Er is interesse om te investeren in:

  • een voeraanschuifrobot (3,3%).
  • een voermengwagen (3,5% in totaal, waarvan 20% in een zelfrijdende).
  • een mestrobot (6,1%)


Meer marktinformatie ontvangen?
Download hier marktrapportages per sector.