Precisielandbouw: de trends binnen akkerbouw

De steeds verdergaande technologische ontwikkelingen in de mechanisatiebranche zorgen ervoor dat akkerbouwers ook meer en meer bereid zijn investeringen te doen in precisielandbouw. Dat blijkt uit cijfers van de akkerbouw actualisatie die begin 2021 is uitgevoerd door AgriDirect. Welke manieren worden er tegenwoordig door akkerbouwers ingezet en waarin wil men investeren?

Tijdens de actualisatieronde hebben ruim 2000 Nederlandse akkerbouwbedrijven vragen beantwoord over mechanisatie en investeringsplannen.

‘Meer dan de helft heeft GPS’
Meer dan 50% gebruikt GPS op één of meerdere landbouwmachines. Zo zegt 50% GPS op de tractor te hebben en bijna 29% op de spuitmachine. Bij bedrijven met 100 hectare of meer zegt zelfs 90% gebruik te maken van GPS. 7% geeft aan in de nabije toekomst te willen investeren in GPS.

Andere toegepaste methodes
Andere methodes die worden toegepast zijn o.a. automatische waarschuwingssystemen tegen ziektes of plagen (7,3%), satellietkaarten (5,8%), autonome landbouwmachines (3,7%) en drones (1,7%).

Investeringsplannen in precisielandbouw
Er is ook gevraagd naar de voornemens om in de toekomst te investeren in deze methodes. Het blijkt dat 2,7% wil investeren in satellietkaarten, 1,7% in autonome landbouwmachines, 0,6% in drones en 0,6% in automatische waarschuwingssystemen. Daarnaast geeft 4% aan wel de intentie te hebben om te investeren, maar de mogelijkheden daartoe niet heeft.

Meer marktinformatie ontvangen?
Download hier marktrapportages per sector.