Duurzame energie in de agrarische sector: Windenergie

Meeste windmolens in de polder, minste in Limburg


Duurzaamheid in de agrarische sector groeit al jaren. Steeds meer agrariërs hebben zonnepanelen op daken, zonneweides en windmolens. Deze keer zetten enkele cijfers over windenergie op een rijtje.

Naast zonne-energie en windenergie gebruiken agrariërs ook biogas en warmteterugwinning als alternatieve energie. Maar deze manieren zijn slechts een relatief klein aandeel van de totale inwinning van alternatieve energie. De grootste tak is veruit de zonne-energie, maar ook windenergie steeds meer in opkomst.

Windenergie
In totaal maakt zo’n 2 tot 3% van de agrarische bedrijven in alle agrarische sectoren gebruik van windenergie. Dit blijkt uit gegevens van de jaarlijks geüpdatete database van AgriDirect.

De verdeling van agrarische bedrijven met windmolens is erg verschillend per provincie. Zo bevinden zich percentueel gezien de meeste agrarische bedrijven met windmolens in Flevoland (26,3%). Gevolgd door Groningen (25,8%) en Friesland (16,6%). De andere provincies volgen op ruime afstand. De provincies onderaan het rijtje zijn Utrecht en Limburg. Hier bevinden zich percentueel gezien de minste agrarische bedrijven met windmolens.

Bekijk hieronder in welke provincies agrarische bedrijven met windmolens het meest vertegenwoordigd zijn.

Verdeling windmolens van agrarische bedrijven naar provincie

Meer marktinformatie ontvangen over jouw specifieke sector?
Download hier marktrapportages.